Styret underboring i Karise

Vi bruger styret underboring, så ofte vi kan

Styret underboring kræver minimal opgravning, og det betyder langt færre gener for beboere og trafikanter. Derfor er styret underboring Faxe Forsynings foretrukne metode, når de skal anlægge nye ledninger.

Folkene fra vores Plan og Projekt-afdeling bruger meget af deres tid ude i gadebilledet. De har nemlig travlt med at sikre, at kloak- og regnvandsledningerne i Faxe Kommune fungerer optimalt.

Som en del af dette arbejde renoverer og anlægger de ofte nye kloakker, og det fører meget gravearbejde med sig. Gravearbejdet kan være forstyrrende for trafikken og de beboere, der lever i nærheden af anlægsarbejdet.  

Vi ønsker at være til mindst gene for beboere og trafikanter, og derfor bruger vi, så ofte vi kan, en opgravningsfri metode til at anlægge nye ledninger. Metoden kaldes for ’styret underboring’. 

Hvorfor styret underboring? 

Det smarte, ved styret underboring, er, at det kræver minimal opgravning. Det betyder færre trafikreguleringer og mindre asfaltarbejde, når arbejdet er ovre.  

De steder, hvor vi ikke kan bruge styret underboring til at anlægge ledninger, er vi tvunget til at bruge en mere gængs metode – traditionel opgravning. Det kan have den konsekvens, at vi er nødt til at grave flere 100 meter af en vej op og dermed spærre vejen helt eller delvist af for trafik. Asfaltarbejdet er også mere krævende, når man har gravet store dele af vejen op. 

Hvad er styret underboring? 

Styret underboring er en opgravningsfri metode til at anlægge kloak eller regnvandsledninger. Metoden kan bruges til at anlægge ledninger med op til 1 meter i diameter. 

”Når man laver styret underboring, fører man en massiv jernstang gennem jorden. For enden af den jernstang er en aflang spade på tværs, som man kan dreje. Oppe fra jorden kan du se, hvor jernstangen er på vej hen og herfra styre den derhen, du gerne vil have den”, fortæller Henrik Saxnæs, som er projektleder hos Faxe Forsyning.  

Når spaden og den lange jernstang har nået målet, sætter man et hoved på stangen samt den nye ledning og trækker den tilbage. Hovedet drejer rundt med vand og smider grus og jord bagud, så der er plads til den nye ledning. 

Hør projektleder, Henrik Saxnæs, forklare, hvordan styret underboring fungerer, og hvorfor det er vores foretrukne anlægsmetode til at anlægge kloak-, og regnvandsledninger.  

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør