FAQ: Affald

Har du et spørgsmål angående affald? Så kan måske få svar i vores FAQ.

Hvad gør jeg, hvis jeg har for meget affald? 

Du kan altid købe en ekstra afhentning af affald til 50 kr. Du kan købe et afhentningskort eller en ekstra sæk på Jens Chr. Skous Vej 1 i Haslev.

Hvis det er et vedvarende problem, kan du bestille ekstra beholdere afhængig af, hvilken type affald, du har for meget af:

Metal og glas: Hvis du mangler plads til metal og glas, kan du, mod ekstrabetaling, bestille en ekstra genbrugsbeholder.

Hård og blød plast, mad- og drikkekartoner, papir og småt pap: Hvis du ikke har plads nok i dit hårde og bløde plast, mad- og drikkekartoner, papir og småt pap, kan du bestille en ekstra beholder mod en ekstrabetaling.

Mad- og restaffald: Du kan bestille en ekstra beholder til mad- og restaffald. Det koster et vist beløb ekstra om året afhængig af, om du ønsker en beholder på 190 liter eller en på 240 liter. Du kan finde priserne i vores takstblad.
Vær opmærksom på, at det er muligt at bestille en beholder kun til restaffald eller kun til madaffald, alt efter hvilken affaldstype du har pladsproblemer med.  

Farligt affald: Du kan bestille afhentning af dit farligt affald i miljøkassen hjemme på adressen hver 4. uge. Hvis du har for meget farligt affald, skal du selv køre det på genbrugspladsen.

Du bestiller ekstra beholdere på ’Mit Affald’, som er et online selvbetjeningssystem. Du finder ’Mit Affald’ her. Du er også velkommen til at bestille hos vores kundeservice.

Hvad sker der med affaldet, efter det er afhentet?

Madaffald, som er madrester, grøntsager, kaffegrums og køkkenrulle, køres til et forbehandlingsanlæg i Næstved. Madaffaldet omdannes til en grød, som i daglig tale kaldes for en pulp. Pulpen afsættes til et biogasanlæg, som fremstiller el og varme ud af biogassen. Restproduktet bruges som gødning og jordforbedringsmiddel på landmandens marker.

Restaffald, som består af bleer, støvsugerposer, beskidt emballage osv., køres til forbrænding. Energien fra forbrændingen af affaldet bruges til at producere el og varme.

Metal, glas og plast køres til et sorteringsanlæg, som sorterer affaldstyperne fra hinanden. Glasset sendes til genbrug på et glasværk. Metallet bruges til genbrug i jern- og metalindustrien, og plasten afsættes til genbrug i udlandet.

Papir og småt pap afleveres til en genbrugsterminal i Næstved. Her bliver det kontrolleret for urenheder, inden det sendes videre til fabrikker, som bruger det til at producere nyt papir og pap.

Batterier og småt elektronik er omfattet af en såkaldt producentansvarsordning. Det vil sige, at producenterne er ansvarlige for, at materialerne bliver håndteret og genbrugt korrekt.

Hvilke poser skal jeg bruge?

Til madaffald bør du bruge bioposer. Dem får du leveret af skraldemanden. Når du er ved at løbe tør for bioposer, bind en pose på håndtaget af beholderen til mad og restaffald., så lægger skraldemanden tre nye ruller til dig. Husk at binde posen godt fast, så den ikke blæser af.

Du er også altid velkommen til at komme forbi Jens Chr. Skous Vej 1 i Haslev og hente poser.

Til restaffald må du bruge almindelige plastikposer. Du vælger derfor selv, hvilke slags poser du bruger. Dog med undtagelse af bioposer. De er kun til madaffald.

Metal, glas og hård plast samt papir og småt pap må ikke komme i en pose. Det skal ligge løst i beholderen af hensyn til viderebehandlingen på modtageranlægget.

Hvor kan jeg se mine tømmedage?

Du kan se, hvornår du får tømt på ’Mit Affald’. Det er et online selvbetjeningssystem, hvor du kan se dine tømmedage, bestille nye beholdere og meget mere. Du kan finde ’Mit Affald’ her.

Du kan også hente vores affaldsapp "Faxe Affald" på både Appstore og Google Play. Appen samler al information om din affaldsløsning ét sted. Via appen kan du bl.a. bestille afhentning af storskrald, se din tømmekalender og modtage notifikationer om næste tømning. 

Læs om "Faxe Affald"

Husk, at du skal tillade notifikationer fra "Faxe Affald", hvis du gerne vil have besked inden næste tømning.

Når du har brug for flere madposer, skal du tage en af de sidste poser og binde den fast på håndtaget af beholderen til mad- og restaffald. Så afleverer skraldemanden flere poser til dig næste gang, vi tømmer. Husk at binde posen godt fast på håndtaget, så den ikke blæser af.

Når du har modtaget nye poser, så er det en god ide at fjerne posen fra låget. Så undgår du at få få nye poser hver uge.

Skulle du mangle poser, inden du får tømt hver 14. dag, kan du hente flere poser hos Faxe Forsyning, Jens Chr. Skous Vej 1, Haslev.

Hvorfor skal jeg skylle metal, glas og hård plast?

Metal, glas og hård plast skal være skyllet og fri for madrester, når det kommer i genbrugsbeholderen. Hvis det ikke er det, kan det ikke genanvendes. Der kan nemlig gå lang tid, før materialet når genanvendelsesanlægget. Madrester og snask fra affaldet kan tiltrække rotter, fluer og andre skadedyr, og det er langt fra optimalt for genanvendelsesprocessen. Samtidig skal der tages hensyn til de ansatte, som håndterer de genanvendelige materialer.

Det kan faktisk betale sig at bruge lidt vand til at skylle sit affald i det store perspektiv. Hvis vi fx skal producere helt nyt aluminium til metaldåser, kræver det i snit 1.050 liter vand pr. kg, men hvis vi kan genbruge aluminiummet, skal vi kun bruge 30 liter pr. kg.

Hvor rent skal metal, glas og plast være?

Det skal være fri for rester, men det behøver ikke være pinligt rent. Et let skyl under vandhanen bør være nok.

Kan jeg få ugetømning?

Ja, du kan få ugetømning i sommerperioden. Perioden løber fra d. 15. maj til d. 15. september. Du kan læse om, hvordan du bestiller ugetømning her. 

Min madspand til køkkenet er gået i stykker. Hvordan får jeg en ny?

Er din madspand gået i stykker, skal du selv købe en ny. Du kan for eksempel søge efter spandene på nettet for at se, hvilke muligheder du har.

Må jeg bruge indsatssække til madaffaldsrummet?

Nej, helst ikke. Af hensyn til miljøet og selve tømmeprocessen ser vi helst ikke, at man bruger indsatssække i rummet til madaffald.

Husk, at metal, glas, hård plast, papir og småt pap skal ligge løst i beholderen. Derfor må du ikke bruge indsatssække i genbrugsbeholderen.

Må jeg rykke skillevæggen i affaldsbeholderen?

Nej, du må ikke rykke skillevæggen. Hvis du rykker skillevæggen, passer beholderens rum ikke længere til skraldebilens to kamre. Det har den konsekvens, at de sorterede materialer blandes og ødelægger skraldebilens læs. Når læsset ødelægges, kan de sorterede materialer ikke længere genanvendes.

Mangler du plads i et af rummene, findes der forskellige muligheder. Kontakt vores kundeservice på tlf. 70 26 02 07 eller via post@faxeforsyning.dk, så hjælper vi med at finde den rette løsning.

Hvorfor genanvender vi madaffald?

Madaffald kan blive til biogas og kompost. Det indsamlede madaffald bliver kørt til et forbehandlingsanlæg, hvor poserne bliver sprættet op og sorteret fra sammen med andet fejlsorteret affald. Så bliver madaffaldet lavet til en flydende masse, som kaldes pulp. På et biogasanlæg bliver pulpen omdannet til biogas, som kan bruges til fx varmeprodukter. Når massen er gasset af, er madaffaldet blevet til kompost, som bliver brugt i landbruget.

Hvorfor genanvender vi plast?

Der bliver brugt ca. 2 kg olie til at fremstille et kilo ny plast. Når vi genanvender plast, er vi derfor med til at holde forbruget af olie nede. Det indsamlede plast bliver presset i store baller, så det fylder mindst muligt, og bliver kørt til et anlæg, hvor det bliver sorteret efter type og farve. Herefter bliver plasten neddelt, hvilket betyder, at plasten fylder mindre og har nye genanvendelsesmuligheder fx som granulat. Dette kan bruges til produktion af nye plastprodukter, fx nye skraldespande, havemøbler og plastposer.

Hvorfor genanvender vi mad- og drikkekartoner?

Dine brugte mad- og drikkekartoner er såkaldt kompositaffald, hvilket betyder, at det er sammensat af forskellige typer affald. Kartonerne består nemlig af både plast og papir. Efter kartonerne er blevet indsamlet, bliver de fragtet til et anlæg, hvor de vaskes. Herefter adskilles plastfolien fra papirfibrene, så begge typer affald kan bruges igen bl.a. til nye plast- og papirprodukter.

Hvorfor genanvender vi papir og småt pap?

Papir og småt pap kan genbruges til nye papirprodukter. Det indsamlede papir og pap bliver kørt til et anlæg, hvor det sorteres efter kvalitet. Herefter bliver papiret opløst i vand, og massen bliver brugt til at lave nyt papir. På den måde sparer vi energi og undgår at fælde flere træer end højst nødvendigt. Hver gang papir bliver genanvendt, bliver kvaliteten en smule dårligere. Papiret starter som printerpapir, og ender til sidst som æggebakker.

Hvorfor genanvender vi glas?

Når glas bliver genanvendt, sparer vi både energi og ressourcer. Efter indsamlingen bliver glasset sorteret hos virksomheden Reiling på Næstved Havn, hvorefter det fragtes til Ardagh Glass Holmegaard i Fensmark. Her bliver glasset genanvendt lokalt til nye syltetøjsglas og vinflasker.

Hvorfor genanvender vi metal?

Når vi genanvender metal, bliver det sorteret efter type. Derefter bliver metallet smeltet om, så det fx kan bruges til nye dåser eller cykler. Etiketter udenpå og plast på indersiden af dåserne vil forsvinde i processen.

Må jeg have en køkkenkværn?

Nej, du må ikke have køkkenkværn i Faxe Kommune.

Min beholder er ødelagt. Hvad gør jeg?

Dine affaldsbeholdere ejes af Faxe Forsyning og tilhører den specifikke husstand. Ifølge regulativet for husholdningsaffald 2022 er det ejeren af husstanden, der har ansvar for at anskaffe/modtage og benytte beholderne. 

Er din beholder gået i stykker, skal du melde det ind via 'Mit Affald' eller ved at kontakte Faxe Forsyning direkte på tlf.: 70 26 02 07 eller e-mail: post@faxeforsyning.dk. 

Vær opmærksom på, at du har ansvaret for beholderen og det derfor er dig der hæfter i tilfælde af skader pga. hærværk.

Mit Affald