Hvad er fjernvarme

FAQ: Fjernvarme

Har du et spørgsmål angående fjernvarme? Så kan du måske få svar i vores FAQ.

Fjernvarme i Faxe Ladeplads. Hvad nu?

Fjernvarme fortsætter i Faxe Ladeplads. Hvad sker der nu?

Den 18. maj gav Faxe Forsynings bestyrelse grønt lys til at gå videre til kontraktindgåelse. Vi forventer at sende mere information om kontraktindgåelse ud i løbet af maj.

Nåede du ikke at tilkendegive din interesse, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf.: 70 26 02 07 eller via e-mail: Fjernvarme@faxeforsyning.dk. Vi opdaterer løbende vores hjemmeside og facebookside med ny information. 

Fjernvarmeprojekterne i Rønnede/Kongsted, Karise og Dalby er ikke forlænget, da interessen desværre ikke er stor nok til at kunne begrunde en forlængelse.

Hvor kan jeg finde information om projektets fremtid?

Du kan løbende finde ny information om fjernvarmeprojektet på vores hjemmeside, i aviser og på vores sociale medier. Hvis du gerne vil have det seneste nyt direkte på e-mail, kan du også tilmelde dig vores nyhedsbrev om fjernvarme.

Du tilmelder dig vores nyhedsbrev her

Jeg bor ikke i et udbygningsområde. Skal jeg søge andre varmealternativer?

Hvis du bor i udbygningsområdet i Faxe Ladeplads, kan du se frem til at fjernvarmeprojektet forsætter i din by. Er du interesseret i fjernvarme, anbefaler vi derfor, at du holder øje med vores hjemmeside, facebookside og aviserne.

Den 18. april 2024 fik Faxe Forsyning grønt lys af bestyrelsen til at gå videre til kontraktindgåelser. Har du tilkendegivet din interesse i fjernvarme vil du modtage mere information om din kommende kontrakt meget snart.


Nåede du ikke at tilkendegive din interesse, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf.: 70 26 02 07 eller via e-mail: Fjernvarme@faxeforsyning.dk. Vi opdaterer løbende vores hjemmeside og facebookside med ny information. 

Bor du i Rønnede/Kongsted, Karise eller Dalby, skal du være opmærksom på, at der ikke længere tilbydes fjernvarme i din by.

Forlænges fjernvarmeprojektet i Rønnede/Kongsted, Karise og Dalby?

Nej. Da der desværre ikke var stor nok interesse, er det blevet besluttet, at fjernvarmeprojektet ikke forlænges i Rønnede/Kongsted, Karise og Dalby.

Faxe Forsyning har givet Faxe Kommune besked om, at fjernvarmeprojektet afsluttes i Rønnede/Kongsted, Karise og Dalby og skal frigøres fra udbygningsområdet for fjernvarme. Faxe Kommune skal nu til at behandle sagen samt skrive og godkende et nyt tillæg til varmeplanen 2022.

Fjernvarmeprojektet forlænges ikke i min by. Hvad nu?

Faxe Forsyning har givet Faxe Kommune besked om, at fjernvarmeprojektet afsluttes i Rønnede/Kongsted, Karise og Dalby og skal frigøres fra udbygningsområdet for fjernvarme. Faxe Kommune skal nu til at behandle sagen og skrive og godkende et nyt tillæg til varmeplanen 2022.

Når tillægget er blevet godkendt, kan ejendomsejere i de tidligere udbygningsområder i Rønnede/Kongsted, Karise og Dalby igen søge tilskud fra varmepumpepuljen.

Vær opmærksom på, at varmepumpepuljen lukkede den 1. december 2023. Den forventes at genåbnes i foråret 2024.

Du kan læse mere om varmepumpepuljen på energistyrelsens hjemmeside. 

Varmepumpepulje

Kan jeg stadig tilkendegive min interesse?

Vi er i øjeblikket i gang med at indgå kontrakter med alle, der tidligere har tilkendegivet deres interesse.

Nåede du ikke at tilkendegive din interesse inden den 15. april og bor du i Faxe Ladeplads, er du dog altid velkommen til at kontakte os på tlf.: 70 26 02 07 eller via e-mail: fjernvarme@faxeforsyning.dk. 

Har du spørgsmål om fjernvarmeprojektet eller til din kontrakt, kan du booke en uforpligtende samtale med os.

Vi forventer at være klar med mere information om kontraktindgåelse i løbet af maj 2024.

Fjernvarmen kommer til nye områder

Hvem bliver omfattet af udbygningsplanerne?

Bor du i Faxe Ladeplads har du mulighed for at tilslutte dig vores fjernvarmeforsyning.  Se, om du bor i udbygningsområdet på vores fjernvarmekort.

Se fjernvarmekort

Faxe Kommune og Faxe Forsyning er nemlig gået sammen om et nyt fjernvarmeprojekt, der skal give borgere i Faxe Ladeplads mulighed for at få fjernvarme.

Du kan se priserne for fjernvarme her:

Priser for fjernvarme

OBS! Vær opmærksom på, at vi kun kan etablere fjernvarme, hvis vi får en høj nok tilslutningsprocent i dit område. En kollektiv løsning som fjernvarme kræver en høj tilslutning, før økonomien hænger sammen, og projektet er bæredygtigt.

Du kan læse mere om fjernvarme og følge med i fjernvarmeprojektet på vores hjemmeside.

Du kan også få de seneste nyheder fra vores fjernvarmeprojekt direkte på mail tilmelde dig vores nyhedsbrev.

 Tilmeld nyhedsbrev

Hvornår kan jeg indgå en aftale om at få fjernvarme?

Meget snart. Den 18. april fik Faxe Forsyning grønt lys til at gå videre med kontraktindgåelser. Kontrakterne er derfor ved at blive udarbejdet lige nu. Har du tilkendegivet din interesse, kan du forvente at få mere information om din kontrakt snarest.

Nåede du ikke at tilkendegive din interesse? Så kontakt os på tlf.: 70 26 02 07 eller via e-mail: fjernvarme@faxeforsyning.dk. 

Hvorfor tager fjernvarmeprojekter lang tid at gennemføre?

Fjernvarmeudrulningen er meget store infrastrukturprojekter, som skal planlægges og sendes i udbud samt projekteres, for derefter at udføres.

Det kan sammenlignes med fx en motorvej. Sådan en kan man ikke bare lægge fra den ene dag til den anden.

Det er store rør og gravearbejder, som kræver omhyggelig planlægning, rådgivning, materialer og et stort mandskab at få gennemført.

Lige nu oplever hele fjernvarmebranchen en ekstraordinær stor efterspørgsel på mandskab og materialer, som har indflydelse på tidsplanerne.

Hvordan kan jeg få mere at vide om fjernvarme?

Du kan altid finde mere information om fjernvarme, priser og mere på vores hjemmeside. Har du stadig spørgsmål, så er du også altid velkommen til at kontakte os på tlf.: 70 26 02 07 eller via e-mail: fjernvarme@faxeforsyning.dk.
 

Hvorfor afhænger fjernvarmeprojektet af, hvor stor en tilslutning Faxe Forsyning får?

En kollektiv løsning som fjernvarme kræver, at ca. 62 % af ejendommene i et udbygningsområde ønsker at være med, før økonomien hænger sammen, og projektet er bæredygtigt.

Det vil sige, at vi først kan sætte udrulning i gang, når størstedelen af borgerne i et boligområde har tilkendegivet, at de ønsker fjernvarme.

Er du interesseret i at få fjernvarme, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf.: 70 26 02 07 eller
via e-mail: fjernvarme@faxeforsyning.dk. 

Fjernvarmetilslutning 

Hvordan oplever andre skiftet til fjernvarme?

På Energistyrelsens hjemmeside, Sparenergi.dk, kan du læse om en families oplevelse ved at skifte til fjernvarme.

Læs mere om kundeoplevelsen 

Hvor lang tid tager det at få fjernvarme?

Inden vi kan begynde byggefasen, har vi brug for, at nok ejendomme tilslutter sig fjernvarme.

Når vi først begynder at grave på din grund, går der ca. en uge, før din bolig er tilsluttet fjernvarmenettet. Inde i huset tager det ca. en dags tid at montere din nye fjernvarmeunit og tilslutte den.

Går alt vel, kan de første borgere måske allerede lune sig ved deres nye fjernvarme om 2 år.

Du kan læse mere om fjernvarme og følge med i fjernvarmeprojektet på vores hjemmeside.

Du kan også få de seneste nyheder fra vores fjernvarmeprojekt direkte på mail ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.

Tilmeld nyhedsbrev

Hvor installeres en fjernvarmeunit, og hvor meget fylder den?

Den nye fjernvarmeunit monteres inde i huset – typisk der, hvor det gamle fyr var placeret.

En fjernvarmeunit i hjemmet er næsten vedligeholdelsesfri, og så er den både lydløs og fylder normalt ikke mere end et almindeligt højskab.

Det betyder, at en fjernvarmeunit fylder væsentligt mindre inde i huset end en individuel varmepumpe – så du får god plads, hvis du er vant til at have et fyr i dit bryggers. Målene på en gennemsnit fjernvarmeunit er ca.: H: 70 cm, B: 53 cm og D: 40 cm.

Kan jeg bruge mine nuværende radiatorer og gulvvarme til fjernvarme?

Ja. Hvis du har vandbårne radiatorer (radiatorer med varmt vand) og gulvvarme, skal du hverken skifte dem eller rørføringen i huset.

Hvis du ikke har et vandbåret rumvarmeanlæg, og i stedet opvarmer dit hus med elpaneler og elradiatorer, kan du søge tilskud til at få installeret vandbårne radiatorer eller gulvvarme, når du skifter til fjernvarme. Læs mere her.

Hvor meget skal jeg selv gøre, når jeg har fjernvarme?

Det er fjernvarmeselskabet, der har ansvar for driften af fjernvarmenettet. 

Det betyder, at man som fjernvarmekunde ikke skal bekymre sig, om der er varme i rørene.

Som fjernvarmekunde skal du bare skrue op for termostaten, når du gerne vil have varme på, eller tænde for den varme hane.

Et fjernvarmeanlæg kræver ikke meget vedligehold, og har en levetid på mere end 30 år.

Hvordan tilslutter jeg mig som erhverv, andelsboligforening, lejebolig eller almen bolig?

Ejer du et erhverv eller bor du i en andelsboligforening, lejebolig eller almen bolig, kan du kontakte os på tlf.: 70 26 02 07 eller via e-mail: fjernvarme@faxeforsyning.dk. Så besvarer vi dine spørgsmål og eventuelt noterer, at du/I ønsker at få tilsendt en kontrakt.

Fjernvarmeøkonomi

Hvad koster det at skifte til fjernvarme?

Du kan se de vejledende priser ved at trykke på nedenstående knap.

Priser for fjernvarme

Du kan følge med i fjernvarmeprojektet på vores hjemmeside og facebookside.

Du kan også få de seneste nyheder fra vores fjernvarmeprojekt direkte på mail ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.

Tilmeld nyhedsbrev

Er fjernvarme billigere end andre opvarmningsformer?

Prisudviklingen for fjernvarme, naturgas og olie viser, at fjernvarmen har været billigst over en lang årrække.

Fordi:

- Fjernvarmen udnytter overskudsvarme fra elproduktion og industri, og den kan bruge alle lokale energikilder f.eks. affald, biomasse og sol. Fjernvarme er derfor ikke afhængig af dyre energikilder som olie, kul og gas.

- I modsætning til andre opvarmningsformer er fjernvarmen et fælles varmesystem, hvor energien kan udnyttes langt mere effektivt end mindre private anlæg. Fjernvarmekunderne deler udgifterne til drift, vedligehold og udvikling.

Se, den historiske prisudvikling på olie, naturgas og fjernvarme

Hvordan bliver fjernvarmeprisen fastsat?

Fjernvarmen fungerer efter et hvile-i-sig-selv-princip: indtægterne skal dække omkostningerne. Fjernvarmeselskabet må altså ikke tjene penge på fjernvarmen. 

Hvordan får du tilskud til afkobling af dit gasfyr?

Vil du have tilskud fra Afkoblingspuljen, skal du følge procedurerne hos det danske gasdistributionsselskab Evida. Da det er dem, der administrerer puljen.

Du skal først melde din gasafkobling ind til Evida, når du kender datoen for din tilkobling til fjernvarmen. Og tidligst 12 måneder før, du får fjernvarme.

Har du søgt tidligere, eller angivet en dato der ligger før ejendommen får fjernvarme, skal du kunne dokumentere, at din fjernvarme er forsinket.

Er den ikke det, har du ikke mulighed for at fortryde din afkoblingsdato, og kan derfor ikke få tilskud fra staten.

Se kriterierne for at søge Afkoblingsordning

Kan virksomheder få tilskud til fjernvarme?

Ja. Når virksomheder udskifter deres gamle olie- eller gasfyr med fjernvarme, behøver de ikke nødvendigvis at betale hele gildet selv.
 
Virksomheder, der energioptimerer, kan nemlig få tilskud til deres grønne omstilling fra Energistyrelsens Erhvervspulje.
 
Og det er ikke bare småpenge, der kan hentes. Faktisk kan I få tilskud på helt op mod 50% af investeringen.
 
Læs mere om Erhvervspuljen på sparenergi.dk/erhverv.

 

Fakta om fjernvarme 

Hvordan virker fjernvarme?

Fjernvarme lægges i jorden

Fjernvarme er en nem og stabil varmeløsning med mange muligheder.

Er fjernvarme en god løsning? 

Fjernvarme er en mere stabil varmeløsning end alternativerne

I modsætning til andre opvarmningsformer er fjernvarmen et fælles varmesystem, hvor energien kan udnyttes langt mere effektivt end mindre private anlæg.

En fjernvarmeunit er næsten vedligeholdelsesfri, har en lang levetid og så er den både lydløs og fylder ganske lidt i hjemmet. Du skal ikke tænke på, om du har varme i rørene. Det er nemlig vores ansvar at sikre, at varmen kommer ud til dig. 

Når fjernvarmen først er installeret, så skal du bare skrue op for termostaten, når du gerne vil have varme på, eller tænde for den varme hane.

Fjernvarmen er non-profit

Fjernvarme er ved lov omfattet af hvile-i-sig-selv princippet og dermed må fjernvarmeselskaberne ikke tjene penge. 

Fjernvarme er bedre for miljøet

Fjernvarme er et fleksibelt system, da det kan integrere varme fra mange forskellige kilder bl.a. vind, solvarme, geotermi, biogas, samt overskudsvarme fra industri og meget mere. Det betyder, at fjernvarmen bidrager markant til den grønne omstilling. Andelen af fossile brændsler som gas, olie og kul i fjernvarmen bliver mindre år for år.

Lær mere om fjernvarmens rolle i det samlede energisystem

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Hvor grøn er fjernvarmen?

 

Ifølge Dansk Fjernvarme bliver 76 procent af fjernvarmen i Danmark produceret på vedvarende energi som sol, vind, biomasse, biogas og geotermi.

Et hus på 130 m2 med et varmeforbrug på 1.730 m3 gas sparer i gennemsnit klimaet for næsten 3 ton CO2 om året ved at skifte til fjernvarme. Er dit hus større, bliver besparelsen det også.

Nye fjernvarmerør har et lavt varmetab og holder i mindst 60 år. Også fjernvarmeinstallationen i hjemmet har en lang levetid på 30 år eller mere.

Lær mere om, hvordan fjernvarmen produceres

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Læs mere om fjernvarme på Grønfjernvarme.nu

Hvor kommer Faxe Forsynings varme fra?

Lhoist Faxe Kalk har i 2024 udtalt, at de ønsker at støtte fjernvarmeprojektet med overskudsvarme fra deres kalkproduktion. Ifølge vores analyser vil deres overskudsvarme kunne dække op til 70 % af det samlede varmebehov i Faxe Ladeplads. Hvis vi udnytter denne overskudsvarme, så vil det kun være nødvendigt med en mindre luft-/vandvarmepumpeanlæg, for at dække varmebehovet. Det betyder, at din fjernvarme produceres næsten udelukkende med el og overskudsvarme fra Lhoist Faxe Kalk.

For at dække spidslastbehovet, etablerer vi desuden en akkumuleringstank. Akkumuleringstanken vil udgøre reservelasten over nogle uger i sommerperioden samt nogle timer i vinterperioden.

For at sikre forsyningssikkerheden skal der derudover etableres en nød- og reservelast gaskedel eller elkedel. Hvilken løsning vi ender med, afhænger af hvor fjernvarmeanlægget placeres.

Andre spørgsmål?

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? Du er altid velkommen til at kontakte os på tlf.: 70 26 02 07 eller via e-mail: fjernvarme@faxeforsyning.dk. Du kan også stille os spørgsmål via nedenstående formular.

Skriv til os
Hvis du ønsker et svar på din henvendelse, bedes du venligst udfylde navn og e-mail.
Navn